Matchless G50 - Alan Shepherd - Protar 1:9

2e plaats wereldkampioenschap 1962 en ‘63

Coureur: Alan Shepherd, Brit.

Geboren 28 september 1935

Overleden 16 juli 2007

 

Algemene informatie vindt u onderaan deze pagina.

 

Algemene informatie

Matchless was in de 50er jaren ambitieus en wilde goed presteren in de 500cc.

Norton, Gilera en MV Agusta waren de te kloppen merken. In 1953 was hiervoor de G45 ontwikkeld maar die schoot veel te kort. Tevens was er veel vraag naar betaalbare racemotoren en hier zag Matchless zijn kans. Andere merken hadden een gelimiteerd aantal racers ter beschikking voor geselecteerde coureurs.

Nu de G45 niet voldeed werd het idee geboren een betaalbare productieracer op de markt te brengen. De G45 werd op het circuit regelmatig verslagen door de 350cc AJS Boy racer. En laat AJS nou samen met Norton en Matchless verenigd zijn in de Associated Motor Cycles (AMC).

Zo ontstond het idee om de 350cc AJS Boy racer te gebruiken voor de nieuw Matchless. Het frame werd één op één overgenomen en het blok werd opgeboord naar 500cc. De zwarte tank van de AJS werd rood van kleur en voorzien van het Matchless logo en daar stond het prototype van de  Matchless G50.

De G50 was niet direct een succes en kwam nog steeds te kort. Niettemin besloot men in 1959 de G50 in productie te nemen maar werden er ook gelijk wijzigingen in het motorblok toegepast waardoor de motor meer competitief werd.

De wereldtitel is echter nooit behaald. Alan Shepherd behaalde 2 x een tweede plaats in het wereldkampioenschap van 1962 en '63.  In deze jaren werd ook de 2e plaatst in de constructeurstitel behaald achter MV Agusta. Dit waren de beste resultaten met de G50 in het wereldkampioenschap.