Yamaha RD05  -  Phil Read  -  protar 1:9

 Wereldkampioen 1968

Coureur: Phil Read, Brit,

geboren 1 januari 1939.

overleden 6 oktober 2022.

 

Algemene info vindt u onderaan deze pagina.

 

 

Algemene info

Phil Read was de eerste coureur die in drie klasses wereldkampioen is geworden, te weten 125cc, 250cc en 500cc.

In 1968 eindigde hij samen met Bil Ivy, zijn teamgenoot op Yamaha met een gelijk puntentotaal. Het aantal overwinningen moest uitkomst bieden maar beide mannen hadden 5 overwinningen geboekt. Vervolgens gaf de totaaltijd over de races die zij beiden uitgereden hadden de doorslag. Read won met ruim 2 minuten voorsprong en werd hiermee officieel wereldkampioen.

Bij Yamaha was men niet blij want zij hadden Bill Ivy op het oog als wereldkampioen maar Read had gedurende het jaar maling aan stalorders en pakte zijn punten. Dit zette kwaad bloed bij Yamaha en Read kon voor de toekomst iedere steun van Yamaha vergeten. Yamaha trok zich terug uit de actieve racerij en steunde alleen nog prive teams op de achtergrond met de nieuwere TD 2 B.

In 1971 Kwam Yamaha weer op het toneel met 2 nieuwe semie fabrieksracers YZ-236. Deze stelden zij ter beschikking aan Kent Anderson en Rodney Gould.

Read moest het met de oudere Yamaha TD 2 B doen die getuned werd door Helmut Fath en door Read voorzien was van een eigenbouw frame.

De combinatie deed het voortreffelijk. Was snel en stuurde perfect en Read won gelijk 3 GP's op rij. Anderson en Gould deden er alles aan om de voorsprong van Read in het puntentotaal voorbij te gaan maar redden het niet. Read werd wederom wereldkampioen op Yamaha.

Hierna hoopte Read weer op fabriekssteun van Yamaha te kunnen rekenen voor het seizoen 1972 maar één van de topmensen in Japan verklaarde: "Al was Phil Read de enige rijder ter wereld, dan nog zouden we hem niet terug nemen".