MZ 250cc - Heinz Rosner - Protar 1:9

3e plaats Wereldkampioenschap 1968

coureur:  Heinz Rosner, DDR,

geboren 14 januari 1939.

 

Algemene info vindt u onderaan deze pagina.

 

Algemene info

Het Oost-Duitse motormerk MZ is voortgekomen uit het voormalige merk DKW.

MZ was in de 60er jaren redelijk succesvol in de wegracerij. Een wereldtitel is er echter nooit behaald. Van alle MZ coureurs is Heinz Rosner wel de meest aansprekende. Vanaf 1960 was Heinz al actief in de DDR op MZ. In 1960 heeft hij éénmaal in Finland op een fabrieksmachine mogen rijden als invaller. Na terugkomst was hij iets te enthousiast over zijn reis naar Finland en hoe mooi het daar was. De toenmalige racedirectie van MZ durfde hem niet meer internationaal in te zetten uit angst dat de jonge vrijgezelle Rosner zou vluchten.

Na de wisseling in de leiding bij MZ werd hij in 1964 officieel in het fabrieksteam opgenomen. Met de MZ 250cc zou hij uiteindelijk zijn beste resultaat in 1968 behalen. In dat jaar nam hij aan 8 races deel en behaalde 7 podiumplaatsen. Hij werd 3e in het wereldkampioenschap achter Phil Read-1e en Bil Ivy-2e, beide op Yamaha. MZ werd 2e in de  constructeurstitel. Honda had zich dat jaar al teruggetrokken uit de racerij en voor het seizoen 1969 trok ook Yamaha de stekker er uit. Dat had kansen moeten bieden voor MZ maar de budgetten werden drastisch verlaagd en dat kwam de betrouwbaarheid niet ten goede. Heinz Rosner werd dat jaar 7e in het wereldkampioenschap 250cc.

Na dit teleurstellende seizoen is Rosner gestopt met de racerij. De ontwikkelingen bij MZ stonden stil en de productieracers van Yamaha presteerde erg goed. Door deze ontwikkelingen zag hij geen kansen meer om voor de wereldtitel te strijden.

Nog voor de val van de muur in 1989 kreeg hij toestemming om in Hockenheim deel te nemen aan veteranen races. Vervolgens heeft hij nog jarenlang deelgenomen aan de klassieke races en bij de Internationale wedstrijden in Halle/Saale van 2010 werd hij met een MZ zelfs derde in de 500cc-klasse.

Hij heeft zijn hele race carrière op MZ gereden wat hem de bijnaam “Mr – MZ” opleverde.