Moto Morini 250cc

1963: vice wereldkampioen in de klasse 250cc en kreeg als mono cilinder tevens de titel snelste World Road Racer .

1963: Winnaar van de Grote Prijs der Naties op het circuit van Monza.

Coureur: Tarquinio Provini, Italië.

Geboren 29 mei 1933.

Overleden 6 januari 2005.

 

Mocht u eerst het bouwverslag van deze motor willen zien dan kunt u op onderstaande link klikken. Na het bouwverslag kunt u weer rechtstreeks terug naar deze pagina. Naar het bouwverslag.

 

Algemene info vindt u onderaan deze pagina.

 

Algemene info De snelste 250cc single van de wereld.

Van 1961 tot 1967 won deze Moto Morini 5 Italiaanse Road Race titels. Het seizoen 1963 werd gereden met Tarquinio Provini aan het stuur en de Moto Morini behaalde in 1963 de titel van snelste mono cilinder World Road Racer 250cc.

Tarquinio Provini had Directeur/eigenaar Alfonso Morini gevraagd hem in de gelegenheid te stellen om te strijden voor het Wereldkampioenschap. Alfonso had hierin toegestemd maar om diverse redenen werd de Morini niet voor alle wedstrijden ingeschreven. Honda had een sterke motor en een uitstekende coureur met Jim Redman die aan meer races kon deelnemen. Desondanks werd Provini met maar 2 punten verschil vice wereldkampioen achter Jim Redman.

Mogelijk was een pleister op de wonde zijn overwinning dat jaar van zijn thuis grand prix, de grote prijs der Naties op het circuit van Monza. Jim Redman op Honda werd 2e.

De Moto Morini is het eerste model dat Provini onder het merk Protar op de markt bracht. Het is nog bijzonder eenvoudig uitgevoerd met een summiere bouwbeschrijving.