Yamaha TZ500  I.M.N. Team Sarome  -  Jack Middelburg  -  winnaar tt assen 1980

 

Winnaar 50e TT Assen - 28 juni 1980
Yamaha TZ  500cc

Coureur:  Jack Middelburg, Ned

geboren 30 april 1952,

overleden 1 april 1984.

 

Mocht u eerst het bouwverslag van deze motor willen zien kunt u op onderstaande link klikken. Na het bouwverslag kunt u weer rechtstreeks terug naar deze pagina.

bouwverslag Yamaha Team Sarome

 

Algemene info vindt u onderaan deze pagina.

 

Algemene info

Jack was in 1980 overgestapt van Suzuki naar Yamaha waar hij een plaats vond in het Team Sarome naast Boet van Dulmen. Zij hadden de beschikking over 2 nieuwe Yamaha’s TZ500 die aangekocht waren bij  Inter Motor Nederland, de toenmalig importeur van Yamaha.


De Yamaha was door de alom bekende Nederlandse framebouwer Nico Bakker voorzien van een nieuw frame. Adri van de Broeke, vaste monteur van Jack zijn Yamaha heeft het motorblok in het frame aangepast en het resultaat was een perfect sturende machine met uitstekende prestaties waar Jack zich helemaal op thuis voelde.
Dit resulteerde in de pole position voor onze eigen TT van Assen. Jack had echter nog een zware beenblessure en in die tijd kende we nog de staande start waarbij de coureur de motor zelf aan moest duwen. Gezien de blessure van Jack was dit een groot probleem en hij kwam bij de start dan ook zeer slecht uit de voeten en belande bij de start direct achter in het veld. Binnen 4 ronden had hij echter het hele deelnemersveld weer ingehaald en nam de koppositie in handen om die niet meer af te staan. Hij kwam met 16 seconden voorsprong aan de finisch op de 2e man Graziano Rossi ( inderdaad, kenners onder u weten direct dat het hier om de vader van Valentino Rossi gaat die op dit moment prestaties van wereldformaat verricht in de MOTOGP ). In de laatste ronde kon Jack zijn geluk al niet meer op en zwaaide al naar het publiek langs de baan.

 

Bij de start van de race was het nog nat en de coureurs twijfelde over de bandenkeus. Adri van de Broeke adviseerde Jack om met slicks van start te gaan. Dat bleek een goed advies want de baan droogde snel. Hiermee werd maar weer bevestigd dat een overwinning op teamwork berust.

 

In 1981 won Jack voor de 2e keer een Grand Prix. Dit keer  op Silverstone in Engeland op zijn privé Suzuki. In deze legendarische race wist hij bij het ingaan van de laatste ronde de regerend wereldkampioen Kenny Roberts op de fabrieks Yamaha te passeren en de race te winnen.

 

† Op 1 april 1984 crashte Jack tijdens de race in Tolbert (Groningen). Na 2 dagen in coma te hebben gelegen in het ziekenhuis in Groningen is hij op 3 april overleden.
In 2010 is de ontmoetingsplaats op het TT circuit van Assen gedoopt tot het Jack Middelburgplein.

 

Dit model is een replica van de winnende machine van Jack. De Yamaha van Barry Sheene van het merk Tamiya is als kloon gebruikt.