Yamaha YZR500  -  kenny roberts  -  Tamiya  1:12

 Wereldkampioen 1978 t/m 1980

Coureur: Kenny Roberts, USA

geboren 31 december 1951.

 

Algemene info vindt u onderaan deze pagina.

 

Algemene info

Als één van de eerste Amerikanen waagde Kenny Roberts eind jaren zeventig de overstap naar het wereldkampioenschap wegrace 500cc. Tot die tijd werd deze klasse gedomineerd door Europeanen. Hij behaalde met de nieuwe Yamaha YZR drie wereldtitels op rij hetgeen hem de bijnaam en ere titel  "King Kenny" opleverde.

Roberts introduceerde een nieuwe rijstijl. De 'klassieke stijl' van de Europeanen was gericht op laat remmen en het rijden van vloeiende lijnen. Roberts had Jarno Saarinen zijn succesvolle rijstijl bestudeerd. Jarno verplaatste in de bochten zijn gewicht naar de zijkant van de motor. Deze stijl perfectioneerde Roberts. Hij richtte zich vooral op het snel omgooien van de machine, met de knie aan de grond, waarbij hij de motor op het gas controleerde terwijl hij uit de bocht kwam. Deze glijdende stijl, die inmiddels gemeengoed is geworden, had hij opgedaan in de Amerikaanse dirt-track races.

In 1981 tijdens de Britse GP op Silverstone vocht Roberts nog een rechtstreeks duel uit met Mamola en Jack Middelburg. 2 ronden voor het eind viel Mamola terug en bij het ingaan van de laatste ronde pakte Middelburg de leiding om die niet meer af te staan. Vele fans zullen zich deze bloedstollende race herinneren.

 

December 1983 kondigt “King” Kenny Roberts aan geen volledig race seizoen meer te rijden. Yamaha probeert nog hem over te halen met een riante vergoeding boven de miljoen dollar maar zijn besluit staat vast. Hij wil meer tijd vrijmaken voor zijn gezin. In 1984 komt hij terug als Teambaas met een eigen GP Team in de 250cc.