Suzuki RGB500 1982 Franco Uncini - IXO 1:12

 Wereldkampioen 1982

Coureur: Franco Uncini, Italiaan

geboren 9 maart 1955.

 

Algemene info vindt u onderaan deze pagina,

 

Algemene info

Franco begon in 1974 aan zijn race carrière. Na omzwervingen in diverse teams waarbij hij met Yamaha, Aermachi-Harley Davidson en Suzuki geracet had kocht zijn vermogende vader 2 Suzuki’s en een motorhome en startte een privé team. In 1979 en 1980 werd hij de beste privé coureur in de 500cc. In 1981 mocht hij het zitje van de fabrieks  Suzuki van Will Hartog overnemen nadat deze te kennen had gegeven met onmiddellijke ingang te stoppen met racen. Dat jaar had hij nog niet veel succes.

Voor het seizoen 1982 werd hij opgenomen in de renstal van Roberto Gallina om het zitje van Luchinelli over te nemen. Hij wist 5 GP’s te winnen en de wereldtitel te veroveren.

In 1983 sloeg het noodlot toe op de TT van Assen. Uncini kwam te vallen en probeerde snel van de baan te komen. Wayne Gardner kon hem niet meer ontwijken en raakte hem vol tegen het hoofd waarbij zijn helm afvloog. Zijn helm heeft hem wel het leven gered want na in coma gelegen te hebben kon hij 2 maanden na het ongeval al weer racen. De Suzuki kon echter niet meer opboksen tegen de snelle Yamaha’s en Honda’s.

Na het seizoen van 1985 is Franco Uncini gestopt met racen. De motorsport heeft hem niet verloren want hij is daarna als veiligheidsfunctionaris voor de IRTA gaan werken.