Suzuki RGV lucky strike -  Kevin schwantz  -  Fujimi  1:12

 Wereldkampioen 1993

Coureur: Kevin Schwantz, USA

geboren 19 juni 1964.

 

Algemene info vindt u onderaan deze pagina.

 

Algemene info

In 1985 wordt een jongensachtige Texaan genaamd Kevin Schwantz ontdekt die de sterren van de hemel rijdt. Suzuki USA contracteert Kevin direct voor het seizoen 1986. Hij zal uitkomen voor “Team Suzuki USA” in de superbike en de (amerikaanse) endurance races. In Laguna Seca gaf Schwantz direct zijn visitekaartje af met een geweldige demonstratie. Vanaf dat moment werd al gefluisterd dat hij de mogelijke opvolger van Freddie Spencer kan worden.

In 1986  maakt Schwants zijn debuut in het wereldkampioenschap 500cc met het rijden van beperkt aantal van 4 GP's. Gevolgd met 3 GP's in 1987 waarna hij in 1988 voor het volledige seizoen aan de start kwam. Hij werd dat jaar 8e in de eindstand. Kevin werd direct een publiekslieveling door zijn spectaculaire rijstijl. De suzuki stuurde soepel en had enorm veel power in alle gebieden. Deze power wist Swantz optimaal uit te nutten mede door zijn gewicht te verplaatsen waar dat nodig was. In de bochten hing hij naast de machine en het zadel werd speciaal voor hem verlengd. Zo kon hij tijdens het remmen naar voren schuiven voor maximale druk op zijn voorwiel en naar achteren bewegen bij het optrekken voor maximale druk op het achterwiel.

Van 1988 tot en met 1992 reed hij zich ieder jaar in de top 4 om in 1993 het lang verwachte en begeerde  wereldkampioenschap op zijn naam te schrijven met de legendarische Lucky-Strike Suzuki RGV. 

Hij heeft 3 maal de TT van Assen gewonnen en was in Nederland een graag geziene coureur.

In 1995 dwong een blessure hem tot stoppen. Daarnaast had de val van zijn rivaal en landgenoot Wayne Rainey ook diepe indruk op hem gemaakt hetgeen zijn motivatie niet ten goede kwam.

De wegrace-bond heeft als eerbetoon Kevins vaste startnummer 34 voor hem "gereserveerd" in de 500cc en MotoGP-klasse, zodat geen andere coureur met dat nummer mag starten.

 

Fujimi is het enige merk dat de Suzuki van Schwantz als bouwpakket levert zij het in de Pepsi Cola uitvoering waar Schwantz eerder mee reed. Uiteraard heb ik deze decals niet gebruikt maar zelf de decals van Lucky Strike gemaakt zodat de motor nu weer in zijn Wereldkampioenschapskleuren staat. Overigens alle lof voor Fujimi want het model is zeer gedetailleerd en uitstekend van pasvorm.