Gilera 500 - Geoff Duke - Protar 1:9

 Wereldkampioen 1953 t/m 1955

Coureur: Geoff Duke, Brit

geboren 29 maart 1923,

overleden 1 mei 2015.

 

Mocht u eerst het bouwverslag van deze motor willen zien kunt u op onderstaande link klikken. Na het bouwverslag kunt u weer rechtstreeks terug naar deze pagina. 

Bouwverslag Gilera Geoff Duke.

 

Algemene info vindt u onderaan deze pagina,

 

Algemene info

Na zijn successen met de Norton is Geoff Duke voor het seizoen 1953 overgestapt naar Gilera. Dat bleek een goede keus want hij leverde Gilera drie keer op rij het wereldkampioenschap.

 

Hij was de eerste renner die met een 1-delige leren motor overall aan de start kwam hetgeen voor die tijd zeer innovatief was.

Na zijn terugtreden uit de racesport werd Duke actief als zakenman in de scheepvaart op Isle of Man. De races op het stratencircuit van Isle of Man zijn een begrip voor iedere raceliefhebber. Op Isle of Man brak Duke veel records. Op de Snaefell Mountain Course is een bochtencombinatie naar hem vernoemd.

In 1963 haalde Duke Gilera over om hem de oude fabrieksmotoren te verkopen en startte het Scuderia Duke team. Ondanks dat deze machines niet doorontwikkeld waren konden ze nog goed voor de dag komen. Een wereldtitel zat er echter niet meer in.