Honda NS500 3 cylinder  -  freddie spencer  -  Tamiya 1:12

 Wereldkampioen 1983

Coureur:  Freddie Spencer,  USA

geboren 20 december 1961.

 

Mocht u eerst het bouwverslag van deze motor willen zien dan kunt u op onderstaande link klikken. Na het bouwverslag kunt u weer rechtstreeks terug naar deze pagina.

Bouwverslag Honda NS500

 

Algemene info vindt u onderaan deze pagina.

 

Algemene info

Op 17 jarige leeftijd werd Freddie Spencer in eigen land kampioen wegrace in de 250cc klasse. Bij Honda was men direct in hem geïnteresseerd en bood hem een contract aan voor de Amerikaanse Superbike. Zij wilde zich ook manifesteren in het Wereldkampioenschap wegrace en ontwikkelde de later befaamd geworden 500cc drie cylinder. 

In 1981 reed Freddie naast de Superbike in Amerika een paar Grand Prix's met de drie cylinder in het Wereldkampioenschap 500cc waarna hij in 1982 voor het eerst een Grand Prix wist te winnen. 

Bij Honda had men hard gewerkt om de 3 cylinder competitief te krijgen en dat werd in 1983 omgezet in resultaten. Freddie Spencer werd in dat jaar de jongste Wereldkampioen 500cc sinds het ontstaan van dit kampioenschap in 1949. Dit was hem niet aan komen waaien. Hij had er hard voor geknokt tegen zijn naaste rivaal Kenny Roberts op Yamaha. Hij won het kampioenschap uiteindelijk met 2 punten verschil.