Honda NSR  -  Michael doohan  -  Altaya 1:12

 Wereldkampioen 1994 t/m 1998

Coureur:  Michael Doohan, Australië

geboren  4 juni 1965.


 Algemene info vindt u onderaan deze pagina.

 

Algemene info

Mick Doohan zijn race carrière is al begonnen op 9 jarige leeftijd in Australië . In 1981 werd hij al 2e in de competitie voor 10-12 jaar. Via de Super bikes kwam Doohan uiteindelijk in 1989 in het Honda Rothmans team voor de 500cc klasse terecht. Hij maakte geen bliksem carrière maar presteerde goed en de resultaten hadden een stijgende lijn.
1992 leek het jaar van Doohan te worden. Hij wist van de eerste 7 GP’s er 5 te winnen en was niet bij te houden, iedereen verwachte dat hij met twee vingers in de neus op de wereld titel afstevende. Uitgerekend de TT van Assen gooide roet in het eten. Een zware crash maakte een einde aan de illusies. Een gecompliceerde beenbreuk zette hem vier races aan de kant waarna hij het toch weer ging proberen maar hij was te vroeg opgestapt en zag in dat het seizoen verloren was. Wayne Rainy pakte de Titel.
1993 begon ook niet geweldig voor Doohan. In het voorseizoen brak hij een pols en het herstel van zijn been speelde ook nog parten. Met name de bediening van de achterrem koste hem moeite en hinderde hem met racen. Hierop werd door de technische staf van Honda een aanpassing verricht aan zijn motorfiets waardoor hij de achterrem ook met de hand kon bedienen. Zijn resultaten verbeterde gelijk.
1994 werd dan echt het jaar voor Doohan. Met een totaal van 317 punten werd hij Wereldkampioen. Om het verschil duidelijk te maken, Luca Cadalora werd 2e met 174 punten.
Halverwege het seizoen werd de NSR uitgerust in de nieuwe kleurstelling zoal in onderstaand model. Honda wilde de concurrentie laten weten niet stil te zitten en druk bezig te zijn met de doorontwikkeling van de NSR en met vertrouwen al vooruit te kijken naar het seizoen 1995.