AJS E90  'PORCUPINE' - Robert leslie graham  -  SCHAAL 1:22

 De 1e Wereldkampioen in de klasse 500cc - 1949

Coureur: Robert Leslie Graham, Brit

geboren 14 september 1911,

overleden 12 juni 1953.

 

Algemene info vindt u onderaan deze pagina.

 

 

Algemene info

Graham begon zijn race carrière in 1929. In de tweede wereldoorlog vloog hij als piloot van de Royal Air Force op Lancaster bommenwerpers boven Duitsland. Na de oorlog ging Graham op uitnodiging werken voor AJS. In 1947 was de AJS E90 Porcupine (stekelvarken) klaar. De bijnaam 'stekelvarken' kreeg deze motor door zijn stekelachtige koelribben op de naar voren staande cylinders.
Graham werd opgenomen in het AJS Raceteam hetgeen hem in 1949 de Wereldtitel bracht. Hiermee was hij officieel de eerste Wereldkampioen 500cc motorrace.

In 1953 werd Graham weer getipt voor de 500 cc wereldtitel maar nu op de MV Agusta, maar het mocht niet zo zijn. Op donderdag 11 juni won hij voor het eerst de TT van Man in de Ultra Lightweight klasse (125 cc) met de MV Agusta ééncilinder. Op vrijdag startte hij met de 500cc maar verloor hij de beheersing over de viercilinder in het dal van Bray Hill, bij Quarterbridge Road. Hij was op slag dood.

 

Deze motor is nooit als bouwmodel op de markt verschenen. Ook als vast model was hij kennelijk niet geliefd. Er is één modelletje op de markt in de schaal 1:22 dus die heb ik wel in mijn verzameling. Persoonlijk vind ik het zonde dat van deze motor nooit een bouwmodel gemaakt is want hij heeft een bijzondere schoonheid. Zijn opvolger de AJS E95 is zelfs nog fraaier geworden maar ook die is nooit op de markt verschenen.