Info fabrikanten bouwdozen van motoren

PROTAR - REVELL - HELLER, schaal 1:9

Begin 70er jaren begon ik bouwmodellen van motoren te maken. Aanvankelijk bouwde ik diverse modellen maar al snel ging mijn voorkeur uit naar de racemotoren en daar leg ik mij nu verder ook helemaal op toe. Als ik nog een straatmodel maak dan is het een model wat ik gereden heb of die een diepe indruk bij mij heeft achtergelaten.

In die tijd werd de toon gezet door Protar, zeker waar het de categorie racemodellen betreft. De Italiaan Tarquinio Provini heeft het bedrijf Protar opgezet en was zelf motorcoureur, de link was dus snel gelegd.  In de 90er jaren begon Protar naast de bouwmodellen ook met de productie van kant en klare motormodellen.

In 2003 is Protar door het eveneens in Bologna gevestigde Italeri overgenomen.  Dat bedrijf richtte zich op de kant en klare motormodellen en uiteindelijk is de productie van de bouwpakketten gestopt. Men moet het dus halen uit wat er in die tijd is ontwikkeld en op de markt is gekomen.

Er worden weer bouwmodellen geleverd van de meest aansprekende modellen. Die dozen dragen ook het kenmerk van Italeri.

Bijzonder jammer dat zij gestopt zijn want in de schaal 1:9 is er verder niet veel te krijgen.

Revell heeft enkele modellen maar die zijn ook niet meer leverbaar.

Voor deze merken zullen wij moeten zoeken op internet waar wel regelmatig oude bouwdozen worden aangeboden door particulieren.

Heller is gelukkig wel weer actief met enkele nieuwe modellen.

TAMIYA - FUJIMI - HASEGAWA, schaal 1:12

Laat 70er jaren begon het Japanse bedrijf Tamiya ook bouwpakketten van motoren te maken in de schaal 1:12. Dit bedrijf is tot vandaag de dag nog actief en heeft een heel breed scala aan modellen. Zowel de liefhebber van straatmotoren als van racemodellen kan met dit merk zijn hart ophalen.

Aangezien ik het verloop van de motorracerij in de 500cc klasse van het begin in 1949 tot einde in 2001 in beeld wil krijgen kan ik mij niet beperken tot Protar maar zal ik de modellen van eind 80er jaren tot aan het einde van Tamiya bouwen. Naast Tamiya beginnen ook Fujimi en Hasegawa meer racemodellen te maken, met name de modellen uit de jaargangen waar Tamiya niet in voorzien heeft. Van het merk Fujimi heb ik de Suzuki RGV van Kevin Schwantz gebouwd en van Hasegawa de Yamaha YZR500 van Eddie Lawson. Beide merken hebben een uitmuntende detaillering en passing van de onderdelen maar zijn niet direct aan te bevelen voor de beginnende modelbouwer.

Vaste Modellen

Dit betreft dus de modellen waar je in principe niets aan hoeft te doen. Kopen en neerzetten. Dat wil een modelbouwer niet. Toch heb ik mij laten verleiden een paar modellen aan te schaffen om het overzicht van de periode WK 500cc - 1949 - 2001 te laten zien. Dit betreft dus modellen waar geen bouwmodel van bestaat. Enkele vaste modellen heb ik aangepast met zelf gemaakte decals. Met name de boycot van de tabaksreclame in de racerij maakt dat deze modellen ook niet geleverd worden met die reclame er op. Die decals maak ik dan zelf.

Naast de nieuw te bouwen modellen ben ik ook mijn oude modellen aan het restaureren wat zo mogelijk nog tijdrovender is dan een nieuwe bouwen. Maar het blijft hobby en ik geniet er van.