Honda NS500 - Tamiya 1:12

Freddie Spencer - WK 1983.

 

Klik op de Foto's voor vergroting.

 

Deze kit wordt geleverd met een doorzichtige en witte kuip. De witte kuip ga ik gebruiken. De doorzichtige is voor reserve. De modellen die ik bouw gaan naakt de vitrinekast in. De kuipen hangen er achter.

 

Als eerste het motorblok aangepakt.

 

Alles gespoten met verf van Gunze. Ik wilde het zwarte blok satin afwerken met vallejo. Gunze was niet voorradig. Eerst klein stukje gespoten en de verf begon gelijk te krimpen. Barstjes. Direct gestopt dus.

 

Voorzichtig gepolijst en hij is weer ok. Je hoort zeer uiteenlopende ervaringen over het gebruik van verschillende merken verf over elkaar. 

 

Ik hou het voortaan maar bij één merk.

 

Het bodywerk is van wit plastic maar toch overgespoten voor het beste resultaat. Vervolgens de blauwe vlakken gespoten.

 

De witte bies op de tank wordt later afgewerkt met een decal.

 

Vervolgens het frame en de overige onderdelen op kleur gebracht.

 

Wielen worden zwart geleverd maar zijn ook opnieuw gespoten.

 

De uitlaten zijn  in diverse lagen en kleuren gespoten tot het gewenste resultaat. Dan nog met orange rust weaterine master accenten aangebracht en het geheel afgewerkt met blanke lak.

 

De voorvork heeft meerdere bewerkingen gehad in verband met de diverse kleuren en accenten. Een hoop afplakwerk en de vloeibare masking is hier ook behulpzaam geweest.

 

De onderdelen zijn allemaal op kleur en afgelakt.

 

Tijd voor de decals. Alvorens de decals aan te brengen even een dunne blanke laklaag aangebracht voor een perfect glad oppervlak.

 

De gele nummerplaat op het front heb ik ook gespoten. Is toch fraaier dan de decal zwaar bewerken met decosol om de rondingen er goed in te krijgen.

 

Dat geldt ook voor de rode bies. Geen decal maar gespoten.

 

De tank werd een drama. Hij was perfect gespoten en bijzonder fraai. Daarna de onderkant zwart gemaakt en  op de bovenzijde te ruste gelegd op piepschuim. Dacht hem zo niet te beschadigen en de lak was al 3 dagen oud. 1 dag later zat hij helemaal vast aan het piepschuim en had de bovenzijde een honingraad motief gekregen. Leuk als je dat effect beoogd maar nu heb ik even  ?!@?(&? . U snapt het wel. Voorzichtig opnieuw aan het polijsten geweest en daarna afgelakt. Hij is weer als nieuw.

 

Na het aanbrengen van de decals een aantal laagjes blanke lak er overheen. Daar bezuinig ik niet op en spuit hem laag voor laag op tot de decals verzonken zijn in de lak. Na de ervaring met de tank laat ik de boel nu een week uitharden. Daarna voorzichtig polijsten en in de autowas. Het is een hoop werk maar het resultaat geeft de kick.

 

Nu is alles in gereedheid om met de de montage te beginnen.

 

Bekabeling voorbereiden en de rest spreekt voor zich.

 

Zo vind ik hem eigenlijk op zijn mooist. Alle details goed te zien. Eigenlijk zonde om dat te verhullen met het bodywerk.

 

De binnenzijde van de kuip en het zitje zijn zwart gemaakt.

 

Uiteindelijk wordt het bodywerk wel aangebracht.